Oppsummering og sluttord | 18.10.2024, Longyearbyen
AIW 2024 ved Innovasjon Norge Arktis i samarbeid med Svalbard Næringsforening.
Arrangementet Arktis Innovasjon fredag 18. oktober ble åpnet av Håkon Hauglie, administrerende direktør i Innovasjon Norge, som viste til de tre årsakene til at økt arktisk innovasjon er viktig;
For det første har vi et grunnleggende annerledes geopolitisk bilde, med behov for en mer gjennomtenkt og innovativ forsvarsevne. Dernest har vi en overordnet klima og naturkrise, som gjør at vi har det veldig travelt med å finne løsninger. Som energinasjon og matnasjon har vi muligheter å bygge på, men vi må utvikle flere selskaper som er med å løse utfordringene verden nå møter -og disse løsningene må kunne skaleres raskt. Til sist så han et økende mulighetsrom innen teknologiens utvikling, som nå gjør at vi får helt nye måter å bygge næringer på – uavhengig av råmaterialer og fysiske ressurser. Kan Svalbard bli «testinasjon» for løsningene verden trenger?
Håkon Hauglie ved Innovasjon Norge åpner dagen | AIW 2024, Longyearbyen
Blant deltakerne tilstede var det bred enighet om at hovedhinderet for innovasjon og raskere omstilling av næringslivet var uklarheter rundt rammevilkår og forutsigbarhet fra sentrale myndigheter. Dette ble nevnt flere av de ulike næringer representert. Aktørene sa også at den uvisse boligsituasjonen skapte usikkerhet, og at taket på boliger var en konstant utfordring å forholde seg til.
Det at man følte at man ventet på flere prosesser, men ikke fikk oppdateringer om alternativene vurdert i utvalgsprosesser og utredninger underveis skapte en følelse av å «leve på vent». Å drive næring og innovasjon i en av verdens mest regulerte områder og samfunn er vanskelig nok uten denne typen usikkerhetsmomenter.
Mia og Audun Salte ved Svalbard Husky | AIW 2024, Longyearbyen
Kvalitet fremfor kvantitet
Men, det ble likevel konstruktive diskusjoner rundt mulighetene til å drive næring innenfor begrensningene som finnes, og forståelse rundt behovet for å drive omstilling uten å vokse. Det ble nevnt av flere hvordan man løste dette gjennom å fokusere på kvalitet fremfor kvantitet, og hvordan begrensningene faktisk kan bidra til innovasjon. Flere ideer og muligheter eller tidlig-fase selskaper for nye næringer ble nevnt innen sirkulær økonomi som resirkulering og reparasjonstjenester, innen bioøkonomi som produksjon av grønnsaker og resirkulering av biologisk materiale, og innen reiselivet som lengre opphold og diversifisering av aktiviteter på samme lokasjon. Svalbards nåværende unike posisjon som «test bed» for nullvekst, sosial innovasjon og fornybar energi var noe som ble nevnt av flere, og vi snakker om at dette ville være av interesse for mange å følge med på og få mer informasjon om.
Elisabeth Johannessen ved Svalbard Turn | AIW 2024, Longyearbyen
«Utvikling, men ikke vekst»
Når vi snakket om styrker var det flere gode passiarer rundt det at Svalbardsamfunnet er et inkluderende og diversifisert samfunn, og at nettopp dette er en styrke for omstilling. Det at man har stemmer fra et tverrfaglig, internasjonalt og mangfoldig, men tett sammenvevd samfunn, kan være en driver for innovasjon og skape symbioser for å løse fremtidens utfordringer med lavere forbruk. Det at man har god tradisjon for å stå sammen i møte med trusler og utfordringer ble nevnt av flere som en styrke å ta med seg for å øke innovasjonskraften.
Lokalstyret nevnte at lokalsamfunnet driver veldig økonomisk, og at man har en ekstrem produktiv befolkning. Frivilligheten viste til at den samme befolkningen også bidrar til en så langt umålbar sosial produksjon. Men vi vet at denne sosiale kapitalen er enorm, og at den bidrar til trygghet, samhold og begrensning av ensomhet og utenforskap. Det å kunne måle denne typen produksjon blir viktig, om vi skal snakke om at vi har «utvikling, men ikke vekst».
Ronny Brunvoll ved Visit Svalbard | AIW 2024, Longyearbyen
Næringslivet på Svalbard viste i dag at de har mange som ønsker å gjøre noe, løse noe, skape noe. Det finnes en kreativitet i samfunnet som ble sett på som uutløst. Det var tydelig at flere mente at man kunne bidra med bo-lyst og bli-lyst med å få mer klarhet i ideene og initiativene som finnes, og få utnyttet de tjenestene og tilbudene som allerede er i enda større grad.
I henhold til tilskuddsordninger og mulighet for finansiering presenterte vi en smørbrødliste for næring, lokalstyre og frivillighet, og flere av ordningene også tilgjengelige for tverrsektorielt samarbeid. Det virket til å være lite kjennskap til tilskuddsordningene til miljø og klimatiltak, så forhåpentligvis overlever noen av de nevnte ordningene statsbudsjettsforhandlingene, slik at flere aktører fra Svalbard kan søke.
Vi bistår gjerne med råd og veiledning til de som har interesse av ordningene presentert, og takker for spennende dialog om innovasjon i dag.
Brita Staal ved North of Impact | AIW 2024, Longyearbyen